
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Agent Services Division (ASD) has received an increasing number of inquiries regarding policy 

service fees and or consulting fees. Attached are some documents which should answer your 

questions. Any service fee(s) or consultant fee(s) must have prior consent and a signed copy 

must be kept on file. When providing a client with an itemized statement, the consulting fee(s) 

and or service fee(s) must be shown separate and apart from the policy premium. Any time a fee 

is charged, whether at inception or renewal, you must receive prior consent in writing. Please 

keep in mind that any service or consultant fees must be compliant with anti-rebating, anti-

discriminatory statutes and administrative codes which are also attached. ASD does not give 

legal advice and suggests that you review all documents in order to answer your questions and 

concerns. Should you need additional guidance after reviewing the attached documents, ASD 

suggests that you consult with your own legal counsel. You may also refer to the website 

containing the North Carolina General Statutes which ASD regulates under Chapter 58 which 

will certainly be useful. The URL to access this information is: 

http://www.ncga.state.nc.us/gascripts/Statutes/StatutesTOC.pl?Chapter=0058. Another valuable 

resource is the North Carolina Administrative Code which can be found at: 

http://reports.oah.state.nc.us/ncac.asp?folderName=/Title%2011%20-%20Insurance 

I hope this information will be useful to you. Please visit our website for additional NCDOI news 

at: www.ncdoi.com. 
 
 



POLICY SERVICE FEES FAQ 

 
 

Q. Can an agent charge a policy service fee such as application fee, reinstatement fee, 

endorsement fee, etc? 

 

A.  An agent may charge policy service fees as long as the agent complies with the following 

statutes and rules.  Please note that agency examiners employed by the Department 

observe many agents violate the statutes and rules relative to policy service fees. 

 

NCGS 58-33-85(b) states " No insurer, agent, broker or limited representative shall 

knowingly charge to or demand or receive from an applicant for insurance any money or 

other consideration in return for the processing of applications or other forms or for the 

rendering of services associated with a contract of insurance, which money or other 

consideration is in addition to the premium for such contract unless the applicant consents 

in writing before any services are rendered. This subsection does not apply to the charging 

of collection of any fees otherwise provided for by the law." 

  

NCAC 4.0120 (1) (2) (3) states: "An agent, broker, or limited representative who deals 

directly with an applicant and who intends to charge a policy or service fee in accordance 

with G.S. 58-33-85(b) shall not do so unless he complies with the following: (1) A sign that 

informs the applicant in large bold print that a policy or service fee of (amount) will be 

charged, shall be displayed in a prominent place so as to be seen and read from any part of 

the office lobby. (2) The applicant’s consent in writing is obtained on a separate form each 

time a policy or service fee is charged. The form shall be entitled, "Policy or Service Fee 

Consent" and shall include the date and amount of each fee charged. (3) A dated receipt for 

the payment of a policy or service fee shall be issued either separately from the policy 

premium receipt or stated separately on the receipt issued for the policy premium." 

  

NCGS 58-3-120 (a)(b)states  “(a) No agent or representative of any company doing 

business of insurance as defined in G.S. 58-7-15 shall make any discrimination in favor of 

any person.”  (b) Discrimination between individuals of the same class in the amount of 

premiums or rates charged for any policy of insurance covered by Articles 50 through 55 of 

this chapter, or in the benefits payable thereon, or in any of the terms or conditions of such 

policy, or in other manner whatsoever, is prohibited.” 

 

NCGS 58-33-80 states "No agent or representative of any company doing business of 

insurance as defined in G.S. 58-7-15 shall make any discrimination in favor of any person."  

 



Policy or Service Fee Consent 

 

Named of Insured:_____________________________________________ 

Name of Agency:______________________________________________ 

Name of Insurance Company:______________________________ Policy #: ______________ 

Description of Fee        Amount Due 

Type of Fee                                                                                             $__________ 

Type of Fee                                                                                             $__________ 

Type of Fee                                                                                             $__________ 

In accordance with North Carolina insurance law, prior to _____________________(name 
of agency) or its authorized representatives providing any services, the insured hereby 
freely and voluntarily consents to the payment to such agency of each policy or service fee 
set out above. The insured understands that each fee is in addition to the filed and 
approved premiums for such insurance policy or policies.  

Insured’s Signature:______________________________________  Date:____________ 

I have explained the above fees to the insured. 

Agent’s Signature:________________________________________ Date:____________ 

North Carolina Insurance Regulation 11 NCAC 04.0120: 

POLICY OR SERVICE FEES 
An agent, broker, or limited representative who deals directly with an applicant and who intends 
to charge a policy or service fee in accordance with G.S. 58-33-85(b) shall not do so unless he 
complies with the following: 
(1) A sign that informs the applicant in large bold print that a policy or service fee of [amount] 
will be charged, shall be displayed in a prominent place so as to be seen and read from any part 
of the office lobby. 
(2) The applicant's consent in writing is obtained on a separate form each time a policy or service 
fee is charged. The form shall be entitled, "Policy or Service Fee Consent" and shall include the 
date and amount of each fee charged. 
(3) A dated receipt for the payment of a policy or service fee shall be issued either separately 
from the policy premium receipt or stated separately on the receipt issued for the policy 
premium.     



Anti-Rebating Statutes Information 
 
N.C. Gen. Stat. § 58-33-85 and N.C. Gen. Stat. § 58-63-15 provide that no insurer, 
agent, broker or limited representative shall pay, allow, or give, or offer to pay, 
allow, or give, directly or indirectly, as an inducement to insurance, or after 
insurance has been effected, any rebate, discount, abatement, credit, or reduction 
of the premium named in a policy of insurance, or any special favor or advantage 
in the dividends or other benefits to accrue thereon, or any valuable 
consideration or inducement whatever, not specified in the policy of insurance. 
N.C. Gen. Stat. § 58-33-85 and N.C. Gen. Stat. § 58-63-15 apply to insurers, 
agents, brokers and their limited representatives. 
 
These two anti-rebating statutes are broadly written and contain identical 
language. The important public policy reason for N.C. Gen. Stat. § 58-33-85 and 
N.C. Gen. Stat. § 58-63-15 is (a) to prevent the creation of a competitive 
disadvantage or unlevel playing field for other agents, brokers and agencies in the 
market and (b) to protect consumers and others from unfair and deceptive trade 
practices, discriminatory rates, etc. These statutes ensure that a policy's written 
terms are applied consistently to all policy holders who have been issued similar 
or identical policies. The prohibition against discrimination in rates provided by 
these anti-rebating statutes is directed to insurers, agents, brokers, and other 
representatives of insurers. 
 
On August 3, 1999, the Department issued Insurance Bulletin 99-B-2. This 
bulletin gives examples of matters the Department has determined as being 
prohibited by the anti-rebating statute. Bulletin 99-B-2 states that the offering of 
“extra-contractual benefits” to insureds by insurers, agents and brokers violates 
North Carolina statutes prohibiting inducements and rebating when these 
benefits are provided at no cost or below their fair market value. The statutory 
prohibition applies not only to COBRA compliance services but to all services at 
no cost or below fair market value that are not specified in the contract of 
insurance.   Services provided at fair market value are permissible under the anti-
rebating statutes. 
 
On July 1, 2005, the Department held a hearing for a declaratory ruling pursuant 
to N.C. Gen. Stat. § 150B-4 and 11 N.C.A.C. 01.0301 – 01.0303 at the request of a 
North Carolina licensed insurance agency. The licensed insurance agency’s 
request for a declaratory ruling, in part, questioned the Department’s position on 
the anti-rebating statutes and whether Bulletin 99-B-2 applied to insurance 
agents. 
 
On August 24, 2005, Hearing Officer Wayne Goodwin ordered that in this 
matter, the language of the statutes is clear:  an agent who provides services not 
found in the contract of insurance at no cost or below fair market value is in 
violation of the anti-rebating statutes. He found that the Department has been 
consistent in applying this interpretation of the anti-rebating statutes and that 
N.C. Gen. Stat. § 58-33-85 provides an absolute bar to any service or any thing of 



value wherein those services or goods are neither (a) referenced specifically or 
generally in the contract of insurance, nor (b) are advertising in nature. 
 
The Department has consistently applied the anti-rebating statutes in matters 
where non-insurance related services are provided to clients. Generally, the 
Department supports agents and brokers providing services and products to 
clients but within the scope of the law.    Whether a service or product fits within 
the category of advertising will depend on the facts of each specific situation.  
Therefore, an agent will always have a duty to assess whether a product or service 
can be properly considered advertising based on the facts of his or her particular 
situation.    
 
As a general matter, the Department views the following goods to be advertising 
in nature, does not require the following advertising items to be referenced in the 
insurance policy and does not view these advertising items to be rebating: 
 

(1) taking a client out for a reasonably priced business meal; 
 

(2) calendars; 
 

(3) small inexpensive personal items such as pens and other marketing 
items;  

 
(4)  inexpensive items celebrating holidays or other special events such as 

birthday, marriage, birth of a child or graduation; and  
 
(5)  inexpensive snacks and food in conjunction with benefit presentations. 

The  bulletin and the declaratory ruling  which are referenced in this 
document  are posted on NCDOI’s website.  Please direct all inquiries 
regarding this communication to Agent Services Division at 1204 Mail 
Service Center, Raleigh, NC 27699-1204. 

 
 
 



North Carolina Department of Insurance  

Jim Long, Commissioner 

BULLETIN 

Number 99-B-2 

TO: ALL NORTH CAROLINA LICENSED INSURERS 

DATE: AUGUST 3, 1999 

RE: REBATES/INDUCEMENTS 

In recent months, the Department of Insurance (the Department) has become aware that 

insurance carriers are increasingly interested in arranging for non-insurance “benefits” for their 

insureds on an extra-contractual basis. In some cases, these “extras” may actually come from 

third parties which have entered into an agreement with the carrier. Examples of such 

arrangements include merchandise or services, discounts on retail prescription drug purchases 

when the insurance policy does not cover prescription drugs, coupons for money off the price of 

sport safety equipment, and discounts from local business. After close review of these 

arrangements and consideration of the variety of forms they may take, the Department has 

determined that the offering or arranging of extra-contractual benefits violates the North 

Carolina statutes prohibiting inducements and rebating when these are provided at no cost or 

below their fair market value. 

These prohibitions are found in two identically worded statutes: N.C. Gen. Stat. §58-63-15(8) 

and G.S. §58-33-85. 

G.S. §58-63-15(8) applies to insurers, as well as to Health Maintenance Organizations pursuant 

to G.S. §58-67-65(b). G.S. §58-33-85 applies to Insurers, Health Maintenance Organizations, 

Blue Cross and Blue Shield, and single service Health Maintenance Organizations. 

G.S. §58-63-15(8) and G.S. §58-33-85 provide: 

No insurer, agent, broker or limited representative shall pay, allow, or give, or 

offer to pay, allow, or give, directly or indirectly, as an inducement to 

insurance, or after insurance has been effected, any rebate, discount, 

abatement or credit, or reduction of the premium named in a policy of insurance, 

or any special favor or advantage in the dividends or other benefits to accrue 

thereon, or any valuable consideration or inducement whatever, not 

specified in the  policy of insurance. [emphasis added] 
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The language of the statues is extremely broad. Their purpose is to ensure that promises made 

in the solicitation of a sale of insurance are enforceable, and to ensure that inappropriate 
consideration is not offered to obtain the sale. 

Carriers should apply the following tests to determine whether an offer constitutes a rebate 

or inducement : 

1. Is the carrier “paying”, “giving”, or “allowing” some “thing”? 

 Is the regulated person paying, allowing, or giving something to 

the applicant/insured? 

 But for the efforts or acquiescence of the carrier, would the applicant/insured 

receive something? 

 Would the applicant/insured be receiving something if the carrier were 

not involved in the situation? 

2. Is the “thing” given of value, so as to be possibly considered an inducement or 

credit/rebate, etc? 

 Anything has some value to someone -- a regulated entity is not going to give 

away or allow something to an applicant/insured unless it believes that the thing 

will be of some value to the applicant/insured. 

 Note, however, that where the applicant/insured pays a fair market value for 

the thing, there is no inducement or rebate. 

3. Is the thing of value specified in the policy? 

 It is acceptable under the statues, to give something, including either an insurance 

related benefit or non-insurance related benefit, as long as it is specified in the  

policy. 

In all cases where a thing of value will be conveyed by or through a carrier, the law requires 

that it be referenced under the terms of the policy or contract in order to avoid violating the 

inducement and rebate statutes. The Department recognizes the fluid nature of some of these 

arrangements and also does not wish to discourage their offering. While some carriers may be 

in a position to include very specific provisions in their contract, others may need to be more 

general in describing the non-insurance benefits offered. We offer the following sample 

contract language to illustrate the amount of flexibility that would be permissible while still 

complying with anti-inducement and rebating laws: 

“From time to time (the Company) may offer or provide certain persons who 

apply for coverage with (the Company) or become insureds/enrollees with (the 

Company) with (specify the goods and/or services provided). In addition, (the 

Company) may arrange for third party service providers (specify type of 
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provider, i.e., pharmacies, optometrists, dentists and accountants), to provide 

discounted goods and services to those persons who apply for coverage with 

(the Company) or who become insureds/enrollees of (the Company). While (the 

Company) has arranged these goods, services and/or third party provider 

discounts, the third party service providers are liable to the 

applicants/insureds/enrollees for the provision of such goods and/or services. (The 

Company) is not responsible for the provision of such goods and/or services nor is 

it liable for the failure of the provision of the same. Further, (the Company) is not 

liable to the applicants/insureds/enrollees for the negligent provision of such 

goods and/or services by third party service providers.” 

Policies and contracts issued after January 1, 2000, must comply with this bulletin. Effective 

January 1, 2000, licensed carriers must revise their policies and contracts to comply with this 

bulletin, at the time form revisions are submitted to the Department for review. 

Questions regarding life and health insurance should be addressed to: Maston T. Jacks, 

Deputy Commissioner, Life and Health Division (919) 733-5060. 

Maston T. Jacks  

Deputy Commissioner  

Life and Health Division  

North Carolina Department of Insurance 
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