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Insurance Premium Financing FAQs 
 
Q.  What is a Premium Finance Company? 

 
A.   An insurance premium finance company is defined to be: 

1. Any person engaged, in whole or in part, in the business of entering into 
insurance premium finance agreements with insureds; or 
2.  Any person engaged, in whole or in part, in the business of acquiring insurance 
premium finance agreements from other insurance premium finance companies. 
 

Q.  What is an insurance premium finance agreement? 
 

A.  "Insurance premium finance agreement" means a promissory note or other written  
agreement by which an insured promises or agrees to pay to, or to the order of, an 
insurance premium finance company the amount advanced or to be advanced 
under the agreement to an insurer or to an insurance agent, in payment of 
premiums on an insurance contract, together with a service charge as authorized 
and limited by this Article.  

 
 

Q.  What are the two types of licenses issued to a Premium Finance Company?  
What is the fee amount for the license types? 
 

A.  Following are the license types and fees: 
 
1.  An "A" type license shall be issued to insurance premium finance companies 
whose business of insurance premium financing is limited to the financing of 
insurance premiums of one insurance agent or agency and whose primary function 
is to finance only the insurance premium of such agent or agency. The license fee 
for an "A" type license shall be six hundred dollars ($600.00) for each license year 
or part thereof. 
 
2.  A "B" type license shall be issued to an insurance premium finance company 
whose business of insurance premium financing is not limited to the financing of 
insurance premiums of one insurance agent or agency and whose primary function 
is to finance the insurance premiums of more than one insurance agent or agency. 
The license fee for a "B" type license shall be two thousand, four hundred dollars 
($2,400) for each license year or part thereof. 

 
Q.  Are there extra fees for branch offices? 

 
A. Yes. For either (A) type or (B) type licenses, there is a fee of $100 per branch per 

year. 
 
Q. When are fees due? 
 
A. At the time of the application for a license. Upon original Application, or Revocation,  

Suspension, or Surrender of a license, a $250.00 exam fee may be required. 
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Q.  Are there any exemptions available for licensure of certain business types? 

 
A.  The only statutory exemptions for licensure available are as follows: 

 
 1.  “Any person, firm or corporation doing business under the authority of any 

law of this State or of the United States relating to banks, trust companies, 
installment paper dealers, auto finance companies, savings and loan associations, 
cooperative credit unions, agricultural credit corporations or associations, organized 
under the laws of North Carolina or any person, firm or corporation subject to the 
provisions of the North Carolina Consumer Finance Act and the North Carolina 
Motor Vehicle Dealers and Manufacturers Licensing Law, Article 12, Chapter 20, of 
the General Statutes of North Carolina are exempt from the provisions of this Article. 

2.   An insurance company duly licensed in this State may make an installment 
payment charge as set forth in the rate filings and approved by the Commissioner 
and is thereby exempt from the provisions of this Article. 

3.   A fire and casualty insurance agent or an insurance broker duly licensed in 
this State who extends credit to and only to his own policyholders may charge and 
collect finance charges or other fees at a periodic (monthly) rate as provided in G.S. 
24-11(a), after said amount has been outstanding for 30 days, and is hereby exempt 
from the provisions of this Article. Notwithstanding the exceptions set forth in 
subsections (a), (b) and (c) of this section, when any person, firm, or corporation 
shall exercise a power of attorney taken in connection with the financing of an 
insurance premium, such person, firm or corporation shall comply with the 
requirements of G.S. 58-35-85, as if it were an insurance premium financing 
company.”  

 
 

Q. What are some common requirements of maintaining a Premium Finance    
Company license? 

 
A. The Commissioner has 60 days to issue or refuse an application (application must  

be complete including required documentation and fees) for a Premium Finance 
Company license. The prospective licensee must provide any information the 
Commissioner deems important.  The applicant shall submit with such application 
any and all information which the Commissioner may require to assist him in 
determining the financial condition, business integrity, method of operation and 
protection to the public offered by the person filing such application.  The 
Commissioner may require a bond not to exceed twenty-five thousand dollars 
($25,000) on applications and any renewal thereof.  

                  
If a license is denied, the applicant has 30 days to request, in writing, a Hearing 
(appeal).  
 
Only one office may be covered by one license, but more than one license may be 
maintained by the same licensee. Each license shall state the name and                  
address of the licensee and be prominently displayed. 
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Q. If my license is cancelled or suspended, what happens to Insureds I have   
        financed? 

 
A. Their agreements continue until the expiration of their policy finance agreements. 

 
Q. What is the maximum interest percent age that may be charged the insured?  

How about service charges? 
 
A. At the present writing (10/08) the maximum rate is 12% on the declining balance. 

The service charge cannot exceed $15 per finance agreement. One agreement may 
cover multiple policies, but an agent cannot write multiple agreements in order to get 
multiple service charges. 
 

Q. What maximum delinquency charges may be imposed on the Insured? 
 

A. For each installment in default, a charge beginning after a five-day grace period in 
the amount of $1.00 or 5% of such installment, whichever is greater, provided that 
only one such delinquency and collection charge may be collected on any such 
installment regardless of the period in which it remains in default. 
 

Q. What prohibited provisions apply to all premium finance agreements? 
 

A.    No insurance premium finance agreement shall contain any provisions by which: 
1.  In the absence of default of the insured, the insurance premium finance company 
holding the agreement may, arbitrarily and without reasonable cause, accelerate the 
maturity of any part or all of the amount owing thereunder; 
2.  A power of attorney is given to confess judgment in this State; or 
3. The insured relieves the insurance agent or the insurance premium finance 
company holding the agreement from liability for any legal rights or remedies which 
the insured may otherwise have against him.  

 
Q.   When is my renewal payment due?   Are there any special application  
       requirements for a renewal license? 
 

A. Payment is due June 30 of each year.  The Department requires that you send a   
      copy of a “Continuation Certificate” or paid receipt for renewal premiums for the  
      surety bond for the year in which the renewal is applied.  
 

Q.  Does the Department have any special reporting requirements? 
 
A.   Before any licensee changes any office of his to another location, he shall give  
      written notice to the Commissioner.   Licensees must maintain books, accounts,    
      records etc. for five years for review at the Commissioner’s request. The  
      Commissioner may require of licensees under oath and in the form prescribed by  
      him regular or special reports as he may deem necessary to the proper supervision  
      of licensees. 

       
 

Q. What are the procedures to get licensed as a Premium Finance Company? 
 

A. Click _here__ for application and instructions. 

http://www.ncdoi.com/asd/asd_applications_forms.asp�
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Q. Where Can I find other Premium Finance Company information in the  
        Administrative Code? 

 
A. By clicking here. 

 
Q. Where can I find the NC Statutes (law) on Premium Finance Companies? 

 
A. By clicking here, and scrolling to Article 35. (Hint: to get to Article 35 quicker, grab 

    the scroll bar with your mouse and drag it down the column). 
 
Q. Are insurance premium finance companies allowed to charge an additional    
            fee for Additional services not specifically stated in the contract?  
 

A.   In addition to the interest charge mentioned above, the premium finance 
company may charge a non-refundable origination fee which shall not exceed 
$15. per premium finance agreement.    A premium service agreement may 
provide for the payment by the Insured of a delinquency and collection charge on 
each installment in default for a period of not less than five days in an amount of 
$1.00 or 5% of the installment, whichever is greater, provided that only one such 
may be collected on any such installment regardless of the period which it 
remains in default (e.g. A late charge due April 1 may incur a charge after April 5, 
but not then again in May for the April default even if the April installment is not 
yet paid. The May installment may generate another penalty charge if it is late 
also.) 

 
 
Q. Are insurance premium finance companies required to report criminal 

convictions? 
 
A. Pursuant to North Carolina General Statute 58-35-22(a) if an individual proprietor, 

officer, or partner of the insurance premium finance company has been convicted 
in any court of competent jurisdiction for any crime involving dishonesty or breach 
of trust, the insurance premium finance company shall notify the Commissioner in 
writing of the conviction within 10 days after the date of the conviction. As used in 
this subsection, "conviction" includes an adjudication of guilt, a plea of guilty, or a 
plea of nolo contendere. The conviction by a court of competent jurisdiction of any 
permittee for a violation of this Article shall automatically have the effect of 
suspending the permit of that permittee until such time that the permit is reinstated 
by the Commissioner. As used in this subsection, "conviction" includes an 
adjudication of guilt, a plea of guilty, and a plea of nolo contendere. 

 

Q. Are insurance premium finance companies required to report administrative 
actions taken against the insurance premium finance company? 

 
A. Pursuant to North Carolina General Statute 58-35-22(b) an insurance premium 

finance company shall report to the Commissioner any administrative action taken 
against the insurance premium finance company by another state or by another 
governmental agency in this State within 30 days after the final disposition of the 
matter. This report shall include a copy of the order or consent order and other 
information or documents filed in the proceeding necessary to describe the action.     

http://reports.oah.state.nc.us/ncac.asp?folderName=\Title%2011%20-%20Insurance\Chapter%2013%20-%20Special%20Services%20Division�
http://www.ncga.state.nc.us/EnactedLegislation/Statutes/HTML/ByChapter/Chapter_58.html�
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Q.  Can an insurance agent or agency accept insurance premium payments 

from insureds whose insurance company will not accept such payments by 
credit card? 

A.  If an insured’s insurance company will not accept premium payments by credit 
card in accordance with N.C.G.S. Section 58-33-145, an insurance agent or 
agency can still accept premium payments by credit card from those insureds.  
However, since N.C.G.S. Section 58-33-80 prohibits agents from making any 
discrimination in favor of any person, the insurance agency must offer this 
payment option to all existing and prospective insureds.  In addition, the 
insurance agent or agency must either absorb the cost of providing this service to 
all insureds or charge all insureds a fee for this service.  If the insurance agent or 
agency decides to charge a fee for the service, it must comply with the 
requirements of N.C.G.S. Section 58-33-85(b) by obtaining the insured’s written 
consent to the fee and with the following requirements outlined in 11 NCAC 
4.0120: 

 

Q Can an insurance agency accept premium payments by credit card from 
insureds whose insurance company will not accept payment by credit card 
and charge a fee for providing this service?  

A.  An insurance agency can accept premium payment by credit card from insureds, 
if meeting the conditions imposed by North Carolina G.S. 58-3-145, and can 
charge a fee for this service as long as the agency obtains the insureds written 
consent for this fee per the requirements of North Carolina G.S. 58-33-85(b) and 
the agency complies with all of the following fee requirements outlined in 11 
NCAC 4.0120: 

(1) A sign that informs the applicant in large bold print that a policy or service fee 
of [amount] will be charged, shall be displayed in a prominent place so as to be 
seen and read from any part of the office lobby 

 (2) The applicant's consent in writing is obtained on a separate form each time a 
policy or service fee is charged. The form shall be entitled, "Policy or Service Fee 
Consent" and shall include the date and amount of each fee charged. 
 
 (3) A dated receipt for the payment of a policy or service fee shall be issued 
either separately from the policy premium receipt or stated separately on the 
receipt issued for the policy premium. 
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Q. Can an insurance premium finance company accept premium payments by 
credit card? 

A. An insurance premium finance company can accept insurance premium payments 
by credit card.  However, Article 35, Chapter 58 of the North Carolina General 
Statutes does not contain any provision which permits insurance premium finance 
companies to charge a fee for accepting premium payments by credit card.  Thus, an 
insurance premium finance company can not charge a fee for this service. See 
NC.G.S. Section 58-35-55(a) (prohibiting premium finance companies from charging 
any fee which is not provided for in Article 35). 

  


