
POLICY SERVICE FEES FAQ 

 
 

Q. Can an agent charge a policy service fee such as application fee, reinstatement fee, 

endorsement fee, etc? 

 

A.  An agent may charge policy service fees as long as the agent complies with the following 

statutes and rules.  Please note that agency examiners employed by the Department 

observe many agents violate the statutes and rules relative to policy service fees. 

 

NCGS 58-33-85(b) states " No insurer, agent, broker or limited representative shall 

knowingly charge to or demand or receive from an applicant for insurance any money or 

other consideration in return for the processing of applications or other forms or for the 

rendering of services associated with a contract of insurance, which money or other 

consideration is in addition to the premium for such contract unless the applicant consents 

in writing before any services are rendered. This subsection does not apply to the charging 

of collection of any fees otherwise provided for by the law." 

  

NCAC 4.0120 (1) (2) (3) states: "An agent, broker, or limited representative who deals 

directly with an applicant and who intends to charge a policy or service fee in accordance 

with G.S. 58-33-85(b) shall not do so unless he complies with the following: (1) A sign that 

informs the applicant in large bold print that a policy or service fee of (amount) will be 

charged, shall be displayed in a prominent place so as to be seen and read from any part of 

the office lobby. (2) The applicant’s consent in writing is obtained on a separate form each 

time a policy or service fee is charged. The form shall be entitled, "Policy or Service Fee 

Consent" and shall include the date and amount of each fee charged. (3) A dated receipt for 

the payment of a policy or service fee shall be issued either separately from the policy 

premium receipt or stated separately on the receipt issued for the policy premium." 

  

NCGS 58-3-120 (a)(b)states  “(a) No agent or representative of any company doing 

business of insurance as defined in G.S. 58-7-15 shall make any discrimination in favor of 

any person.”  (b) Discrimination between individuals of the same class in the amount of 

premiums or rates charged for any policy of insurance covered by Articles 50 through 55 of 

this chapter, or in the benefits payable thereon, or in any of the terms or conditions of such 

policy, or in other manner whatsoever, is prohibited.” 

 

NCGS 58-33-80 states "No agent or representative of any company doing business of 

insurance as defined in G.S. 58-7-15 shall make any discrimination in favor of any person."  

 


